Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    Tarihçe

    TARİHÇE

    Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak kendi imkanlarımızla hazırladığımız İnternet sayfamızı ziyaret eden herkese öncelikle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

    Kurumumuz hakkında bilgi vermek, kurumumuzu tanıtmak aynı zamanda kurumumuz tarafından yapılan işyurdu, eğitim, öğretim, spor, sosyal ve kültürel faaliyetleri sizlerle paylaşmak amacıyla bu sitenin önemli katkıları olacağı düşüncesindeyim. Şöyle ki burada kurum tanıtımı, kurumda yapılan faaliyetler, hükümlü ve tutukluların kapalı ve açık görüş günleri, telefon günleri, ziyaret edebilecek kişiler, ziyarete gelecek kişilerin getirmeleri gerekli evraklar gibi bilgilerin yanı sıra sıkça sorulan sorular köşemizde kurumumuzla ilgili merak edilen konuların büyük bölümünü cevaplayacağımız düşüncesindeyim.

    Adalet Bakanlığımızın eski, çağımız standartlarına uymayan ceza infaz kurumlarını kapatarak uluslararası standartlara uygun, çağdaş ve modern Ceza İnfaz Kurumları yapılması çalışmaları sonucu, 1964 yılından beri yaklaşık 44 yıldır faaliyet gösteren 1862 m2 alan üzerine kurulan 32 kişi kapasiteli, dört koğuşu bulunan, hükümlü ve tutukluların iyileştirme faaliyetleri kapsamında olanakların son derece kısıtlı olduğu ve işyurdu faaliyetlerinin yapılamadığı, fiziki olarak çağdaş standartlara uymayan, Oltu A1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 23.06.2008 tarihinde kapatılarak burada kalan hükümlü ve tutuklular Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna nakledilerek, Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu fiilen hizmete açılmıştır.

    Teknolojinin son imkanları kullanılarak yapımı yaklaşık 2,5 yılda tamamlanan, Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yaklaşık 96,000 m2 alan üzerine kurulmuş olup, kurum ana binası, jandarma hizmet binası, ziyaretçi kabul binası ve dört bloktan oluşan 40 dairelik personel lojmanlarından oluşmaktadır. Geçici koğuşlarla birlikte toplam 312 kişi kapasiteli kurumda her türlü güvenlik sistemi mevcut olup, kuruma girişler optik göz okuma sistemi ile yapılmaktadır. Kurumda hükümlü ve tutukluların faydalanabilmesi için biri açık diğeri kapalı 2 adet spor salonu, 136 kişilik konferans salonu, derslikler, hobi salonları, iş atölyeleri gibi iyileştirme ve işyurdu faaliyetlerinde kullanılmak üzere bölümler mevcuttur.

    Kurumda, hükümlü ve tutukluların kalacağı 30 adet 8 kişilik, 8 adet 3 kişilik, 24 adet tek kişilik odalar ve 2 adet 12 kişilik geçici kabul odası bulunmaktadır. Bu odalardan 3 ve 8 kişilik olanlar iki katlı olup, üst katları yatakhane alt katları ise mutfak, tuvalet ve banyodan oluşmaktadır. Odalarda TV yayının yanı sıra radyo ve müzik yayını da yapılmaktadır. Kurumun güvenlik sisteminde optik göz okuma sistemleri, X-Ray cihazları, kurumun içi ve dışının merkez kontrol odasından izlenmesini sağlayan kamera ve diğer güvenlik sistemleri mevcuttur.

    Kurumumuzun bir cezaevinden çok bir eğitim evi olarak hizmet vermesi için, Hükümlü ve tutukluların maddi manevi kalkınmaları, topluma faydalı bireyler haline gelmeleri, kurumuzdaki yaşantılarını dışardaki hayata yaklaştırarak ve meslek öğreterek salıverildikten sonra topluma uyumlarını kolaylaştırmayı ve kendilerini topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmelerine yardımcı olmak için eğitim, öğretim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin en etkili iyileştirme aracı olduğunun farkındayız. Bu faaliyetlerin en verimli şekilde yapılabilmesi için kurumumuz gerekli yeterliliğe sahip olup bunu başarabilmek hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca kurumumuzda iyileştirme faaliyetleri kapsamında hükümlü ve tutukluların meslek edinmeleri, bildikleri meslek ve sanatın geliştirilmesi, boş zamanlarının değerlendirilmesi ve gelir elde etmeleri için, oltu taşı döküm, oltu taşı işlemeciliği, oltu taşı kuyumculuk, makrome, resim, boyama, fotoğrafçılık ve kantin iş kolları çok kısa zaman sonra faaliyete geçecektir. Hükümlü ve tutuklulara öncelikle bu konularla ilgili kurslar verilecek, daha sonra bu atölyelerde çalışacaklar, böylelikle hem meslek sahibi olacaklar ve de kurumda kaldıkları süre içinde bir gelir kaynakları olacaktır.

    Oltu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu olarak özgürlükleri ellerinden alınmış tüm kişilerin kurumumuzda kaldıkları sürede güven içinde, insan onuruna yakışır biçimde, insan haklarına saygılı muamele etmek ve bu değerlerle yaşama imkanı sunmak için her alanda çalışmalarımız devam edecektir. Gerek kurumumuzda kalan hükümlü ve tutuklulardan gerekse yakınlarından bu anlayış içerisinde bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Son olarak bütün mahkumların ceza sürelerinin bitiminde sağlıklı bir şekilde sevdiklerine kavuşmalarını dilerim.

    Adres

    Telefon

    +90 442 816 13 85 +90 506 600 63 45

    Faks: +90 442 816 34 33

    E-Posta

    abboltu.ttcikisaret.adalet.gov.tr